Besök Karsefors i Ysby i Sydhalland med storslaget vattenfall 

Lagan har 17 kraftverk. Det största med 25,6 m fallhöjd och 129 GWh medelproduktion per år ligger i Karsefors vid Ysby öster om Laholm i Sydhalland.

Den andra söndagen i augusti öppnas luckorna i kraftverksdammen. Då brukar det samlas massor med folk. Det är ett magnifikt skådespel med allt vatten som brusar fram över de gamla fallen. Dammluckorna är även öppna under vissa tidpunkter under våren och andra tidpunkter med högt vattenflöde. Även då dammluckorna är stängda är det intressant att studera det gamla fallet och den pampiga dammkonstruktionen av huggen granit.

Till vattenfallet i Karsefors vandrade ursprungligen laxen- men där var det stopp- på grund av den höga fallhöjden.

 

 

Delar av fallet då dammluckorna är stängda                            Brusande fall med öppna dammluckor

 

Det är gott om åskådare under 2 söndagen i augusti då dammluckorna är öppna.

 

Försäljning av grönsaker och bakverk av unga företagare      Folkmusikanter i folkdräkt

 

Gå gärna längs den södra sidan av gamla fåran till Lagan och studera de gamla inskriptionerna i klippan bl.a. av kung Oscar II. Följ stigen längs den gamla fåran med trolsk natur med och grönska som leder fram till Karsefors festplats. Stigen kallas för kärleksstigen!?

Karsefors festplats uppträder kända dansbandsorkestrar. Mitt i juli under 2 dagar har har man en dansbandsfestival med många  dansband.

 

Gångstigen längs den torrlagda gamla å fåran.  Stigen leder fram till Karsefors festplats med täckt utedansbana, där kända dansband uppträder på somrarna

Vid fallet har det bildas grytor (fördjupningar) i berget på grund av att stenar har legat och snurrat. Grytan ovan är 60 cm i diameter. Man får inte gå nere i det torrlagda fallet och å fåran på grund av risken för att dammluckorna skall öppnas. Fotot togs medan man renoverade dammluckorna.

   

       

Ysby kyrka

Besök också Ysby kyrka - en gammal tegelkyrka från 1100 talet- med berömda kalkmålningar.

 

Ysby gamla lanthandel

Ysby gamla lanthandel har fina samlingar av gamla kläder och leksaker. I butiken finns butiksinredning från en gammal lanthandel med vackra gamla förpackningar. Där kan man också köpa konsthantverk. I källaren finns "Kottemaskinen" och "Tomtarnas gästabud" och ett konstgalleri.

I källaren utställer också olika konsthantverkare och konstnärer. På caféet kan man få kaffe och hembakat bröd.

www.ysbygamlalanthandel.se

 

Information

om Ysby,

Karsefors,

Hjörnered

Laholms Turistbyrå, tel 0430-154 50

 

 

Hemsida