Besök den lilla mysiga staden Laholm

Laholm är Hallands äldsta och minsta stad från medeltiden. Laholm ligger vid Lagan som är berömt för sitt laxfiske, sina många konstverk och Teckningsmuseet.

Särskilt i Gamleby som ligger mellan S:t Clemens kyrka, Stortorget och Lagan kan man se det gamla gatunätet med kullersten, små hus och trädgårdar med frodig grönska och prunkande blommor. De gamla husen är ofta byggda i tegel och korsvirke. Den gamla bebyggelsen i Laholm har aldrig drabbats av något rivningsraseri. De få hus som är nybyggda i de centrala delarna har en stil som väl anpassar sig till de äldre husen.

Stortorget i Laholm med Rådhus och turistbyrå

Stortorget med det f.d. Rådhuset.  .

På Stortorget och angränsande gator finns caféer, matställen, konsthantverks- och livsmedelsbutiker, apotek, systembolag och banker..

Mellan Lagan och Hästtorget finns Teckningsmuseet Laholm i  Gamla brandstationen och en nybyggd del med magnifik utsikt genom stora fönster mot Lagan. Det är det enda teckningsmuseet i Norden. Museet  har också  en avdelning med keramik från Laholm. I detta fina hus finns från och med i år (2013) även Turistbyrån.

 

Teckningsmuseet och Turistbyrå finns i Gamla brandstationen

"Besök den lilla staden med de stora konstverken" är känd slogan för Laholm. Staden har ovanligt många offentliga konstverk. De betalades av intäkterna som man fick från Lagaholmsspelet författat av den dåvarande borgmästaren Axel Malmqvist.

Gamla krukmakeriet i Gamleby har öppet på somrarna med kaffeservering och våfflor samt utställningar av keramik. Galleri kyrkstallet invid kyrkan utställs utsökta akvarellmotiv över Laholm med omnejd.

Gamleby med sina pittoreska hus och stensatta små gator är väl värda en promenadtur.

Ursprungligen delade sig Lagan i två armar vid Lagaholm och där fanns också broar över ån. Det var en strategisk plats för en medeltidsborg. Den finns omnämnd redan på 1200 talet. Lagaholm berördes ofta av krig under medeltiden och 1500 talet. Under slutet av 1600 talet övergavs borgen på grund av att den tidens artilleri lätt kunde skjuta från de omgivande höjderna ned på fästningen. Det finns inga byggnader kvar men man kan se väl underhållna granit murar som bildar en femkant.

Vid Lagaholm finns också Laxodlingen i Laholm. Den har tillkommit för att kompensera vattenkraftens negativa påverkan på fiskbestånden i åarna. Det tillgår på så sätt att på höstarna fångas avelslax i Lagan.  Laxen kläms på rom och mjölke. Den befruktade rommen kläcks i mars och efter 1 till 2 år i odlingens bassänger är smolten (laxungarna) färdiga att sättas ut i de halländska åarna. I ett separat hus finns en utställning om laxodling, laxens stora betydelse för bygden sedan gamla tider och om kraftverken i Lagan.

St Clemens kyrka i Gamelby

Rester av murarna till Lagaholm vid Lagan

Hemsida